Bu Muhteşem Mimarinin Nedeni Hastalara Moral Olabilmek!

Bu Muhteşem Mimarinin Nedeni Hastalara Moral Olabilmek!

Kanser hastaları için günlük bakım sağlayan Maggie’s Centre, Ninewells Hospital, Dundee, bağımsız bir hayır kurumu tarafından yönetiliyor. Birçok yerde açılan ve zincir haline gelen Maggie’s Centres, adını 1995 yılında kanserden hayatını kaybeden Maggie Keswick Jencks’ten alıyor. Bu merkezlerde mimari ve tasarıma büyük önem veriliyor. Yapılar adeta hastanelerin kurumsal görünümlü binalarına aksine çevreci ve arkadaş canlısı bir tepkiyi temsil ediyor.

Muhteşem Manzara

Hayattayken meme kanseri ile mücadele eden ve sonunda bu hastalığa yenik düşen Maggie Keswick Jencks, Birleşik Krallık’ta kanserle mücadele için küçük sağlık merkezleri açtı. Merkezlerin arkasındaki temel felsefe, çevrenin kişilerin fiziksel veya zihinsel sağlıklarını etkilediği varsayımı idi.

Maggie’s Centre ile ilgili görsel sonucu

Merkezler, kanserle savaşan kişilerin korkuları ve endişeleri ile başa çıkabilmeleri için ilk adım olarak düşünüldü. Açılan üçüncü merkez olan Maggie’s Centre, Ninewells Hospital, Dundee, Tay Nehri’ne bakan bir tepede muhteşem bir manzarayla hizmet veriyor. Yapı, Maggie’nin diğer merkezleri gibi oldukça samimi bir tasarıma sahip. Manzarayı tamamlayan mimari, kanser tedavisi gören kişiler için sıcak bir alan oluşturuyor.

Etkileyici Mimari

Frank Gehry, merkezi tasarlarken, yaklaşık 70 tane model oluşturdu. En sonunda bina için 2 temel noktada karar kıldı: Deniz fenerini andıran bir kule ve asimetrik bir çatı. Asimetrik çatının dizaynında, yakın arkadaş olan Gehry ve Maggie’nin gördükleri şala sarınmış bir kadın portresi etkili oldu.

Çam ve laminant kontraplak kullanılan çatı, paslanmaz çelik yüzeyi ile gökyüzünde akıp giden bulutları yansıtıyor. Çatıda yağmur sularını toplayan oluklar bulunmuyor, dolayısıyla yağmur suları tüm doğallığıyla doğrudan çatıdan aşağıya akıyor. Çatı birçok köşesi ve farklı açıları ile etkileyici bir görüntü oluşturuyor.

İçeri Giren Manzara ve Işık

Bina, bir adet ortak terapi odası, içinde pişirme adası bulunan bir mutfak, büyük bir masa ve bank, bir kütüphane ve üst katta bulunan birkaç özel odadan oluşuyor. Üst kata çıkan merdivenlerin altında, oturulabilen samimi küçük bir alan bulunuyor. Bu alandan dışarıdaki olağanüstü manzara da izlenebiliyor.

Gün ışığı yapının içine zarif bir şekilde sızıyor ve laminant kontraplaklar, sıcak ve içten bir karşılama sunuyor. Binanın her köşesinden gökyüzü seyredilebiliyor. Dönerek yukarı çıkan merdivenler, kütüphaneden yine manzaranın ve Tay Nehri’nin seyredilebileceği küçük bir ortak alana ulaşıyor. Buradaki büyük pencere gün ışığının içeriyi doldurmasına izin veriyor.

Maggie’s Centre, Ninewells Hospital, Dundee, normalde ziyaretçilere açık değil, ancak binanın bulunduğu yemyeşil alan halka açık.

Etiketler: , , , , , ,

BENZER YAZILAR