Göz Alıcı Bir Tasarım: Louis Vuitton Vakfı

Göz Alıcı Bir Tasarım: Louis Vuitton Vakfı

Özel bir kültürel girişim olan Louis Vuitton Vakfı, Paris ve Neuilly-sur-Seine şehirlerinin sınırlarında bulunan Bois de Boulogne’da yer alan ve Paris’in kültürel manzaralarına katılmayı amaçlayan görkemli ve yenilikçi bir yapı.

Mimar Frank Gehry’nin girişimiyle 2008 yılında yapımına başlanan ve 20 Ekim 2014’te açılışı yapılan vakıf, Fransız ve uluslararası çağdaş sanat yaratıcılığını destekliyor ve mümkün olduğu kadar çok insana ulaşmayı amaçlıyor. Özellikle proje için oluşturulan bir su bahçesinin kenarına inşa edilen bina, Jardin d’Acclimatation eğlence parkının hemen yanında ve asırlık ağaçların arasında yer alıyor.

Sanatsal Hedefler

Louis Vuitton foundation ile ilgili görsel sonucu

Bu göz alıcı ve sanatsal yapının hedefleri de yine sanatın gelişimini desteklemek ve önemini vurgulamak ile ilgili:

  • Sanatçılar ve aydınlar ile halk arasında eşitlik ve diyaloğa dayalı yaratıcılık fikrini teşvik etmek,
  • Olağanüstü bir mekanda 20. ve 21. yüzyılın eserlerini sergilemek, eserler hakkında bilgi vermek ve çok yönlü etkinlikler sunarak ziyaretçilerin ilgisini çekmek,
  • Yüzyıla ait cam bahçe yapılarını ve bu bahçelerin kültürel miras içindeki önemini anımsatmak.

Etkileyici Bir Görsel Tasarım

Vakıf, ahşap kirişlerle desteklenen on iki büyük cam “yelken” ile çevrelenmiş, fiber takviyeli beton panellerle kaplanmış beyaz bloklardan oluşan (“buz dağı” olarak da bilinir) bir yapıya sahip. Louis Vuitton Vakfı’nın şeffaflığı ve hareket duygusu; binanın su, orman ve bahçe manzarasını yansıtmasına ve ışığın yönüyle birlikte sürekli olarak değişmesine olanak tanıyor.

Zemin kattaki giriş holü hem müzeye hem de Jardin’e giriş için hizmet veriyor. Restoran ve kitabevi de içeren zemin kat, aktif bir sosyal alan olarak tasarlanmış. Giriş salonuna doğrudan bitişik geniş, çok amaçlı ve 350 kişi kapasiteli alan ise hem sergi salonu hem de oditoryum olarak kullanılabiliyor.

Ziyaretçiler vakıf içerisindeki galeriler arasında dolaşırken, yelken şeklindeki geniş camlar bahçenin pitoresk manzarasını bu yenilikçi müze deneyimine entegre ediyor. Ziyaretçiler aynı zamanda, çatı bahçeleri ve sergilere ulaşmak için cam yelkenlerin altında, yapının dışında bulunan merdivenleri de kullanabiliyorlar.

Dijital Tasarımda Dünya Öncüsü

Proje, dijital tasarım ve yapımda uluslararası bir öncü olmuş ve gelişmiş dijital teknolojilerin kullanımı için yeni bir standart oluşturuyor. Cephe formunu oluşturan 3,600’den fazla cam panel ve 19.000 adet beton panel, matematiksel teknikler kullanılarak simüle edilmiş ve hepsi ortak 3D modelden endüstriyel robotlar kullanılarak kalıplanmış.

Etiketler: , , , , , ,

BENZER YAZILAR